Vandretur til Altaneset i Fusa

  • Publisert: 28. november 2021
  • Chris A.

Adkomst til start

Fra Bergen kjører du til Arna og videre mot Samnanger. Kjør forbi Bjørkheim cafe og videre gjennom tunnelene. Når du har passert Hagaås tunnelen kjører du til høyre i rundkjøringen ved Tysse. Kjør veien mot Eikelandsosen gjennom Tyssetunellen og videre langs Samnangerfjorden. På denne lange flaten før det det svinger til venstre ned mot Moshovda tunnelen kjører du inn til høyre og parkerer. Denne parkeringen er ikke skiltet og den kommer brått på, så anbefaler å følge med på GPS'en.

Det er ca. 1t 10 min. kjøring fra Bergen.


Turbeskrivelse

Altaneset er et 5 km. langt nes som smyger seg ut mellom Ådlandsfjorden og Eikelandsfjorden.

Dette er en lang tur som går utenfor merket sti. Det går mange dyretråkk og stien er utydelig. Ved de bratte skrentene langs Eikelansfjorden er stien god. Det anbefales at du er turvant og følger godt med på terrenget.

Gå til enden av parkeringen og du vil se en åpning i buskene på høyre side. Det er en metallpinne som er stukket ned i jorden her. Gå gjennom buskene og følg sti til venstre. Følg stien opp bakken og over på andre siden til du kommer ned til en stor myr. Her skal du gå til venstre like før myren (ikke rett frem). Stien er utydelig men du vil se noen julegave bånd merker i trærne. Følg stien videre ned i Midtfjelldalen og deretter opp på andre siden. Stien er dårlig her så følg med på terrenget. Når du har kommet opp flater det ut og du følger kupert terreng først mot vest og deretter mot sør. Nå kommer du inn på en sti og du kan se fuglekasser i trærne. Kryss Altatjørnhaugen og gå ned i en ny dump med Altatjørna på venstre side. Gå opp på andre siden til det på nytt flater ut og terrenget blir åpent. Her er stien dårlig men det er lett og se retningen. Gå mot vest til den høyeste toppen som er Dormannsnipen. Det er en liten mini varde på toppen.

Fra Dormannsnipen (269 moh.) som er turens høyeste punkt kan du se utover Altaneset. Du skal gå helt til enden av dette neset. Fra toppen kan du se en jaktbu. Gå videre ned mot denne. Terrenget skifter mellom fjell og småskog. Men det er åpent så du er lett og holde kursen. Fra jaktbuen fortsetter du videre mot venstre side av Altaneset. Kryss myren å gå mot sør-vest til du kommer inn på en sti (mest sannsynlig bare et hjortetråkk). Stien leder deg utover på venstre side av Altaneset. Det er mange flotte utsiktspunkter. Det er ingen utsatte partier men hold deg på stien. Mot slutten er stien dårlig og du krysser noen myrer. Her er det bare og holde retningen. På siste del ned mot neset blir stien igjen god og du ankommer målet.

Ute på neset møtes Ådlandsfjorden og Eikelandsfjorden. Det er fin utsikt sørover og til de nærliggende fjellene Møsnuken, Rødsfjellet og Fusafjellet. Rett foran ser du fergen Hattvik-Venjaneset.

Returnere samme vei eller bli hentet med båt. Husk å ta med mat da veien tilbake er lang.

God tur!

altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-
altaneset-fusa-


Informasjon

Altanese (0 moh.)
Dormannsnipen (269 moh.)
Lengde tur/retur ca. 10km.
Tid : ca. 4-5 timer tur/retur.
Sesong: Vår, sommer, høst, tidlig vinter. Anbefales ikke om det er snø.

Bruk høye sko som går over ankel. Det er mange myrer og skiftende underlag.

Bruk gjerne brodder om det har vært frost. Mange glatte steiner.


Vanskelighetsgrad

Gradering: Krevende

Parkering

Gratis parkering på p-plass langs hovedveien i Hafskordalen


Kategorier

Google maps veibeskrivelse

10 km, 03:59:15

Hits: 162

Om bruk av GPS-spor

Når du skal gå turen kan du laste ned GPX filen m/GPS spor. (Klikk "Last ned GPS spor" knappen over kartet). Bruk App for å lese filen. Vi anbefaler Topo GPS Norge som bruker Openstreetmap og Norgeskart.
(sistnevnte kart kr 36,- kjøp i app).
*Android>
*Iphone>

NB: Du bruker GPX filen/GPS sporet på eget ansvar.
Ta alltid med kart om du skal på langtur. Sjekk værmelding og kle deg etter forholdene.

Flere turforslag

Om du vil gå noen av turene kan du laste ned GPX filene m/GPS spor. (Klikk link over kart). Bruk App for å lese filene . Vi anbefaler for Android: Topo GPS Norge eller GPX Viewer  ...For Iphone bruk Topo GPS Norge

NB: Du bruker GPX filen/GPS sporet på eget ansvar. Ta alltid med kart om du skal på langtur. Sjekk værmelding og kle deg etter forholdene.

FÅ TURTIPS PÅ EPOST!

Meld deg på vårt nyhetsbrev å få turtips på epost.
Du kan når som helst melde deg av.

Følg oss!

Utpatur.net v/Kvikki Media
Prestegardskogen 2 B, 5210 Os
Tlf: 47 400 721 - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Orgnr: 996 526 828

Copyright © 2020 - 2021 utpatur.net Utviklet av Kvikki Media. Alle rettigheter reservert.