Mine favoritt tur-apper

Mobilen er kanskje det viktigste hjelpemiddel du har i fjellet, bortsett fra sunn fornuft, kart og kompass. Det er mange smarte apper for fjellturen. Her er mine personlige favoritter.

1. TOPO GPS Norge.
Denne appen bruker jeg til å lese GPS-spor (Gpx-filer) slik jeg alltid vet hvor jeg skal gå. Den viser deg hvor på kartet du befinner deg og fungerer perfekt sammen med Norgeskart (som du kjøper i appen). Den kan også logge turen slik du kan få ditt eget GPS-spor. Denne funksjonen er god for å kunne følge samme vei tilbake til start. Appen er også perfekt for å vise GPS-spor som du laster ned fra våre turtips her på Utpåtur!

Du kan lese mer om hvordan du bruker den her: https://www.utpatur.net/magasinet/item/gps-spor-pa-telefonen

2. UT-no.
Detter er den offisielle appen til Den Norske Turistforeningen, og som medlem av Bergen Turlag er jeg nødt og reklamere litt for den. Denne appen bruker jeg for å finne turtips når jeg er på ferie nye steder. Her finner jeg både fjell-, vandre- og skiturer. Den har også fin oversikt av merkede DNT stier. Noen av turbeskrivelsene kan være litt ymse, men GPS-sporet som kan lastes ned for hver tur gjør appen til et godt redskap.

3. Hjelp 113
Dette er en nød app utgitt av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Ved å bruke appen når du skal kontakte nødsentraler får de oversendt GPS koordinater som viser nøyaktig hvor du er. Når du laster den ned første gang må du legge inn ditt telefonnummer og godkjenne at du oversender data til nødsentralene. Dette bør du gjøre på forhånd før du legger ut på fjelltur, og du trenger bare gjøre det en gang. Skulle uhellet skje når du er i fjellet, åpner du appen , velger nødetat og ringer dem.

Et lurt triks om du befinner deg i et område uten dekningen når uhellet oppstår. Da åpner du appen, tar et skjermbilde av GPS koordinatene. Deretter løper du til et sted hvor du får dekning og ringer. Les opp GPS koordinatene til den du snakker med.

4. Fjelltoppjakten
Dette er den perfekte appen for deg som liker å samle på fjelltopper. Appen er utviklet av noen smarte Bergensere. Den inneholder Norgeskart med alle fjelltopper på Vestlandet. Når du er i nærheten av toppen kan du åpne opp appen og sjekke inn. Den bruker GPS lokalisering for å vite at du er i nærheten. Når du har sjekket inn bytter den fra spørsmålstegn til en godkjent tegn. Du får også poeng og det lett og holde oversikt på hvilke fjelltopper du har vært og ikke vært på.

5. STRAVA
Dette er en app som de fleste kjenner til. Liker du å jogge er den perfekt for å logge dine treningsøkter. Du kan også bruke den til å logge dine fjellturer. Den viser GPS-spor og annen data. Du kan også synkronisere appen opp mot de fleste nye GPS klokker.

Til slutt vil jeg vil anbefale deg og legge alle dine tur-apper i en samlet mappe på telefonen. Da har du rask tilgang til dem. Husk alltid å lade mobilen fullt opp før du legger ut på tur.

God tur!

Skribent

  • Publisert: 15. juli 2021
  • Skribent: Chris A
Hits: 267

Leave a comment

You are commenting as guest.

Nyeste artikler

Publisert: 20. juli 2021

Kommunetopper Vestland fylke

En kommunetopp er det høyeste fjellet (høyeste punktet) i kommunen. I noen av kommunene er det høyeste punktet ingen fjelltopp, og andre steder er toppen dekket av isbre. For disse kan høyden variere fra år til år.

Publisert: 15. juli 2021

Mine favoritt tur-apper

Mobilen er kanskje det viktigste hjelpemiddel du har i fjellet, bortsett fra sunn fornuft, kart og kompass. Det er mange smarte apper for fjellturen. Her er mine personlige favoritter.

Publisert: 18. juli 2021

Min komplette pakkeliste fjelltur sommer (Dagstur).

Tidligere har jeg laget en video som viser innholdet jeg har med i tursekken for sommerfjellet. Her har har jeg skrevet en mer detaljert liste.

Publisert: 19. juli 2021

Hvilke fjellsko skal jeg velge? Her er mine tips!

Jeg skal ikke fortelle dere hvilke merker jeg bruker, men heller hvilke type sko jeg bruker til forskjellige turer. Det med merker skal jeg komme tilbake til i et annet innlegg.

Publisert: 22. mars 2021

GPS spor på telefonen.

Det er mange som har etterlyst hvordan man bruker GPX-filer til å vise GPS-spor på telefonen.

Publisert: 27. juni 2021

Innhold i tursekken for sommerfjellet!

Skal du på fjelltur i sommer er det bedre å ha med seg for mye enn for lite. Jeg har laget en video som viser hva jeg pleier å ha med meg på en dagstur på fjellet i sommersesongen. Enjoy!

Publisert: 19. mars 2021

DNT Hyttene i Bergsdalen.

Det er mange flotte DNT hytter i Bergsdalen. Man trenger ikke være medlem av DNT (Bergen Turlag) for å leie dem, men som medlem får du en betydelig rabatt på overnatting. Medlemskap koster kr 725,- (2021) i året.

Publisert: 06. mars 2021

Fjellvettreglene

Fjellvettreglene utgitt av DNT (Den norske turistforeningen). De første reglene/rådene kom første gang i 1952. De reviderte fjellvettreglene (dagens regler) ble revidert og lansert i 2016.

Om du vil gå noen av turene kan du laste ned GPX filene m/GPS spor. (Klikk link over kart). Bruk App for å lese filene . Vi anbefaler for Android: Topo GPS Norge eller GPX Viewer  ...For Iphone bruk Topo GPS Norge

NB: Du bruker GPX filen/GPS sporet på eget ansvar. Ta alltid med kart om du skal på langtur. Sjekk værmelding og kle deg etter forholdene.

FÅ TURTIPS PÅ EPOST!

Meld deg på vårt nyhetsbrev å få turtips på epost.
Du kan når som helst melde deg av.

Følg oss!

Utpatur.net v/Kvikki Media
Prestegardskogen 2 B, 5210 Os
Tlf: 47 400 721 - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Orgnr: 996 526 828

Copyright © 2020 - 2021 utpatur.net Utviklet av Kvikki Media. Alle rettigheter reservert.