Hvilke fjellsko skal jeg velge? Her er mine tips!

Jeg skal ikke fortelle dere hvilke merker jeg bruker, men heller hvilke type sko jeg bruker til forskjellige turer. Det med merker skal jeg komme tilbake til i et annet innlegg.

Vi som liker å gå i fjellet kjenner til det evige problemet. Hvilke fjellsko skal jeg velge? Det finnes ingen fasit og det beste er å prøve seg frem.

Her er hvordan jeg gjør det.
Skal jeg gå/jogge en tur på asfalt eller grusvei så fungerer joggesko best. Det er viktig at joggeskoene har god demping.

Skal jeg gå på skogsvei og sti bruker jeg som regel også joggesko. Men om det har regnet foretrekker jeg terrengsko for stien kan være glatt. Røtter og stein på stien kan være skumle snublefeller. Terrengskoene mine er egentlig bare joggesko med ekstra godt grep (tydelige knotter) og membran foran som gjør dem vanntette i front. Minuset med joggesko og terrengsko er at det er lett å bli våt på beina.

Skal jeg på kort ettermiddagstur på Byfjellene foretrekker jeg terrengskoene. Fjellene rundt byen vår er bratte og det regner mye. Det er ofte glatt og bløtt. De er derimot ikke særlig høye så det går fort å komme seg til toppen.

Skal jeg gå en lengre fjelltur (F. eks Gullfjellet, Hausdalshorga, Tveitakvitingen) velger jeg sko som går over ankel, også kalt fjellstøvler.

Fjellstøvlene mine er av lær og skinn, Gore-Tex membran i front og tykk gummisåle. Erfaringen min er at fjellsko av lær og skinn er mer slitesterke enn fjellsko laget av annet materiale.

Det er ofte steinete i fjellet og det er lett og tråkke over. En sko som stabiliserer ankelen er derfor på sin plass. I tillegg er fjellstøvlene mine vanntette så når jeg krysser elver og myrer slipper jeg å bli våt. De har derimot ikke like godt grep som terrengskoene, men det gjør ingenting fordi jeg holder lavere tempo. Sålen er tjukkere så jeg slipper å få vondt i beina når jeg bære en tung sekk.

Man kan si at jo tyngre man bærer jo tykkere bør sålen på fjellskoen være. Mange synes fjellstøvler er tunge. Dette gjelder spesielt i begynnelsen om man er vant til lette terrengsko. Det er bare en vanesak og du skal ikke gå mange turer i fjellet før det er glemt.

For kort tid siden var jeg på tur til Hornelen (860 moh.) i Bremanger. Dette er et fjell hvor det er ekstremt steinete og ulendt terreng. Her traff jeg på flere personer i fancy Salomon Speedcross sko. Skoene er flotte og har godt grep (Jeg har dem selv). Men de passer ikke til en slik fjelltur. Du kan risikere å vrikke ankelen og bli våt på beina. Jeg vil heller anbefale dem for en rask ettermiddagstur på Byfjellene.

Men dette er bare min mening. Jeg vet om flere erfarne fjellfolk som tusler rundt i sine fancy Salomon Speedcross GTX på høyfjellet.

God tur!

Skribent

  • Publisert: 19. juli 2021
  • Skribent: Chris A
Hits: 518

Leave a comment

You are commenting as guest.

Nyeste artikler

Publisert: 20. juli 2021

Kommunetopper Vestland fylke

En kommunetopp er det høyeste fjellet (høyeste punktet) i kommunen. I noen av kommunene er det høyeste punktet ingen fjelltopp, og andre steder er toppen dekket av isbre. For disse kan høyden variere fra år til år.

Publisert: 15. juli 2021

Mine favoritt tur-apper

Mobilen er kanskje det viktigste hjelpemiddel du har i fjellet, bortsett fra sunn fornuft, kart og kompass. Det er mange smarte apper for fjellturen. Her er mine personlige favoritter.

Publisert: 18. juli 2021

Min komplette pakkeliste fjelltur sommer (Dagstur).

Tidligere har jeg laget en video som viser innholdet jeg har med i tursekken for sommerfjellet. Her har har jeg skrevet en mer detaljert liste.

Publisert: 19. juli 2021

Hvilke fjellsko skal jeg velge? Her er mine tips!

Jeg skal ikke fortelle dere hvilke merker jeg bruker, men heller hvilke type sko jeg bruker til forskjellige turer. Det med merker skal jeg komme tilbake til i et annet innlegg.

Publisert: 22. mars 2021

GPS spor på telefonen.

Det er mange som har etterlyst hvordan man bruker GPX-filer til å vise GPS-spor på telefonen.

Publisert: 27. juni 2021

Innhold i tursekken for sommerfjellet!

Skal du på fjelltur i sommer er det bedre å ha med seg for mye enn for lite. Jeg har laget en video som viser hva jeg pleier å ha med meg på en dagstur på fjellet i sommersesongen. Enjoy!

Publisert: 19. mars 2021

DNT Hyttene i Bergsdalen.

Det er mange flotte DNT hytter i Bergsdalen. Man trenger ikke være medlem av DNT (Bergen Turlag) for å leie dem, men som medlem får du en betydelig rabatt på overnatting. Medlemskap koster kr 725,- (2021) i året.

Publisert: 06. mars 2021

Fjellvettreglene

Fjellvettreglene utgitt av DNT (Den norske turistforeningen). De første reglene/rådene kom første gang i 1952. De reviderte fjellvettreglene (dagens regler) ble revidert og lansert i 2016.

Om du vil gå noen av turene kan du laste ned GPX filene m/GPS spor. (Klikk link over kart). Bruk App for å lese filene . Vi anbefaler for Android: Topo GPS Norge eller GPX Viewer  ...For Iphone bruk Topo GPS Norge

NB: Du bruker GPX filen/GPS sporet på eget ansvar. Ta alltid med kart om du skal på langtur. Sjekk værmelding og kle deg etter forholdene.

FÅ TURTIPS PÅ EPOST!

Meld deg på vårt nyhetsbrev å få turtips på epost.
Du kan når som helst melde deg av.

Følg oss!

Utpatur.net v/Kvikki Media
Prestegardskogen 2 B, 5210 Os
Tlf: 47 400 721 - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Orgnr: 996 526 828

Copyright © 2020 - 2021 utpatur.net Utviklet av Kvikki Media. Alle rettigheter reservert.