DNT Hyttene i Bergsdalen.

Det er mange flotte DNT hytter i Bergsdalen. Man trenger ikke være medlem av DNT (Bergen Turlag) for å leie dem, men som medlem får du en betydelig rabatt på overnatting. Medlemskap koster kr 725,- (2021) i året.

Det er ca. 1,5 times kjøring fra Bergen til Bergsdalen. Selve dalen er 20 km. lang og går fra Dale mot Voss. Dalen er innfallsporten til et attraktivt fjellområde som strekker seg sørover mot Kvamskogen. Oppkjøringen fra Dale er en opplevelse i seg selv. Er det glatt og dårlig vær anbefales å kjøre til Bulken og deretter opp via Hamlagrø.

Det er totalt 6 DNT hytter i Bergsdalen. Alexander Grieg, Breidablik, Kiellandbu, Vending, Gullhorgabu, Høgabu og Torfinnsheim. Sistnevnte eies av Voss Utferdslag.

Alexander Grieg
Dette er en ubetjent hytte, dvs at det ikke er noe proviantlager. Heldigvis ligger den kun 200 meter fra veien i Bergsdalen. Hytten ble bygget i 1970, men ble totalrenovert i 2020. Det er en stor hytte med alle de fasiliteter man trenger. Det leies ikke ut enkeltsenger slik som er vanlig med DNT hytter. Den som leier disponerer hele hytten alene. Derfor passer den fint for skoleklasser, firma eller større grupper.

Breidablik.
Denne flotte hytten ble pusset opp i 2019 med to nye bygg. Hytten ligger like over Fitjadalen i Kvam. For å komme til den starter man i Fitjadalen eller ved Hamlagrø i Bergsdalen. Om du går fra Fitjadalen anbefales å legge turen om Skrott (1320 moh.)
Hytten har 31 sengeplasser og er betjent med proviantlager. Det er hyttevert i juli og august samt helgene i september. Det er ikke anbefalt å gå her om vinteren (desember, januar og februar) pga. skredfare.

Kiellandbu.
Denne hytten virker gammel, men den er egentlig ganske ny. Den ble åpnet som turisthytte i 2008. Kiellandbu (913 moh.) er tilgjengelig og åpen hele året. Den er ubetjent og har ikke proviantlager. Det er kun 5 sengeplasser. Hytta har en imponerende utsikt ned i Botnen over Fyksesundet i Kvam. Om sommeren er det lett å komme seg dit ved å gå gjennom dalen fra Hodnaberg kraftstasjon i Bergsdalen. Om vinteren starter turen fra samme sted men man går over via Sveindalsnuten.

Vending
Dette er en stor som ble oppført i 1996 og ligger 820 moh. Hytta har 30 sengeplasser og er selvbetjent med proviantlager. Det er mange overnattingsplasser så den passer fint for barnefamilier. For å komme seg dit er det enklest å starte i Bergsdalen ved Hamlagrøosen der det tar ca. 2-3 timers å gå. Stien er godt merket hele veien. Hytten er også et populært mål på ski om vinteren.



Høgabu
Dette er en av Bergen Turlags eldste hytter. Den ble bygget i 1937, men er oppgradert gjennom årene og har god standard. Hytten har 25 sengeplasser og proviantlager. Den raskeste ruten til hytten (ca. 2 timer) går fra Lid i Bergensdalen. Her går man til fots sommer og på ski vinter.

Gullhorgabu
Hytten ble bygget i 2014 og er en selvbetjent hytte med 34 sengeplasser. Den har eget proviantlager. For å komme seg dit er det best å starte ved Småbrekke (ca. 3 timers gåtur) i Bergsdalen. Både sommer og vinterruten følger samme trasé.

Torfinnsheim
Denne hytten ligger også i Bergensdalen, ikke langt fra Hodnaberg kraftstasjon hvor du starter turen mot Kiellandbu. Hytten har 28 sengeplasser og er ubetjent, dvs den har ikke proviantlager. Den korteste veien til hytten er fra Hodnaberg kraftstasjon. Sommerstien går rett opp lien (ca. 2 km) og vinterruten går i bue (ca 3. km).

Ingen av hyttene har vertskap, så du må selv lage din egen mat. DNT skiller mellom " selvbetjente hytter" og "ubetjente hytter". De betjente hyttene har proviantlager (dvs. matvarer til salgs). De ubetjente har ikke proviantlager, så her må du ta med din egen mat. Alle hyttene har fullt utstyrt kjøkken, soverom, oppholdsrom, gass og ved. I høysesongen er vert på noen av hyttene.

Hyttene i Bergsdalen er knyttet sammen i stort T-merket rutenett som gir et perfekt utgangspunkt for hytte til hytte tur.

Her kan du se våre turtips i Bergsdalen: 
*https://www.utpatur.net/finn-turer/category/bergsdalen

Booking av sengeplass på forhånd kan være lurt i høysesong. Det gjør du her: *https://www.bergenoghordalandturlag.no/sengebooking/

God tur!

Skribent

  • Publisert: 19. mars 2021
  • Skribent: Chris A
Hits: 412

Leave a comment

You are commenting as guest.

Nyeste artikler

Publisert: 20. juli 2021

Kommunetopper Vestland fylke

En kommunetopp er det høyeste fjellet (høyeste punktet) i kommunen. I noen av kommunene er det høyeste punktet ingen fjelltopp, og andre steder er toppen dekket av isbre. For disse kan høyden variere fra år til år.

Publisert: 15. juli 2021

Mine favoritt tur-apper

Mobilen er kanskje det viktigste hjelpemiddel du har i fjellet, bortsett fra sunn fornuft, kart og kompass. Det er mange smarte apper for fjellturen. Her er mine personlige favoritter.

Publisert: 18. juli 2021

Min komplette pakkeliste fjelltur sommer (Dagstur).

Tidligere har jeg laget en video som viser innholdet jeg har med i tursekken for sommerfjellet. Her har har jeg skrevet en mer detaljert liste.

Publisert: 19. juli 2021

Hvilke fjellsko skal jeg velge? Her er mine tips!

Jeg skal ikke fortelle dere hvilke merker jeg bruker, men heller hvilke type sko jeg bruker til forskjellige turer. Det med merker skal jeg komme tilbake til i et annet innlegg.

Publisert: 22. mars 2021

GPS spor på telefonen.

Det er mange som har etterlyst hvordan man bruker GPX-filer til å vise GPS-spor på telefonen.

Publisert: 27. juni 2021

Innhold i tursekken for sommerfjellet!

Skal du på fjelltur i sommer er det bedre å ha med seg for mye enn for lite. Jeg har laget en video som viser hva jeg pleier å ha med meg på en dagstur på fjellet i sommersesongen. Enjoy!

Publisert: 19. mars 2021

DNT Hyttene i Bergsdalen.

Det er mange flotte DNT hytter i Bergsdalen. Man trenger ikke være medlem av DNT (Bergen Turlag) for å leie dem, men som medlem får du en betydelig rabatt på overnatting. Medlemskap koster kr 725,- (2021) i året.

Publisert: 06. mars 2021

Fjellvettreglene

Fjellvettreglene utgitt av DNT (Den norske turistforeningen). De første reglene/rådene kom første gang i 1952. De reviderte fjellvettreglene (dagens regler) ble revidert og lansert i 2016.

Om du vil gå noen av turene kan du laste ned GPX filene m/GPS spor. (Klikk link over kart). Bruk App for å lese filene . Vi anbefaler for Android: Topo GPS Norge eller GPX Viewer  ...For Iphone bruk Topo GPS Norge

NB: Du bruker GPX filen/GPS sporet på eget ansvar. Ta alltid med kart om du skal på langtur. Sjekk værmelding og kle deg etter forholdene.

FÅ TURTIPS PÅ EPOST!

Meld deg på vårt nyhetsbrev å få turtips på epost.
Du kan når som helst melde deg av.

Følg oss!

Utpatur.net v/Kvikki Media
Prestegardskogen 2 B, 5210 Os
Tlf: 47 400 721 - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Orgnr: 996 526 828

Copyright © 2020 - 2021 utpatur.net Utviklet av Kvikki Media. Alle rettigheter reservert.